Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Επισήμως Αγιος ο γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης



Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενέκρινε και ανακοίνωσε την αγιοκατάταξή του την περασμένη Δευτέρα, μετά την εισήγηση της Ιεράς Συνόδου
Εντονη συγκίνηση και ρίγος προκάλεσε στους πιστούς η είδηση ότι ο γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης ανακηρύχθηκε επίσημα Αγιος. Τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακοίνωσε την καταγραφή του γέροντα στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ηταν διακαής πόθος χιλιάδων πιστών από όλο τον κόσμο. Ζητούσαν συνεχώς να επισημοποιηθεί αυτό που οι ίδιοι πίστευαν εδώ και χρόνια, δηλαδή να χαρακτηριστεί επίσημα Αγιος ο γέροντάς τους.
Οι επισημάνσεις τους, καθώς και οι μαρτυρίες ανθρώπων που είχαν βιώσει με θαυμαστό τρόπο την «παρουσία» του γέροντα στη ζωή τους μετά την κοίμησή του, οδήγησαν τον Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο να καταθέσει το 2014 πρόταση στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αγιοκατάταξη του γέροντα. Η Ιερά Σύνοδος, αφού ενέκρινε την πρόταση, απέστειλε τον σχετικό φάκελο στο Φανάρι. Την εισήγηση της Ιεράς Συνόδου συνόδευε έκθεση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας από τη Συνοδική Επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, καθώς και αντίστοιχη έκθεση περί αγιότητος του βίου του γέροντος από τον Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αφού εξέτασε τις σχετικές αιτήσεις και τις μαρτυρίες, ενέκρινε την αγιοκατάταξη του γέροντα και αποφάσισε να τιμάται η μνήμη του στις 22 Νοεμβρίου εκάστου έτους, αφού η κοίμησή του συμπίπτει με την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου). Η απόφαση αυτή είναι μεγάλη ευλογία για την Εκκλησία που παροικεί τη Χαλκίδα και για το ποίμνιό της.
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΗΣ
Ο Αγιος Ιάκωβος γεννήθηκε το 1920 στα ματωμένα χώματα της Μικράς Ασίας, αλλά δύο χρόνια αργότερα την προσφυγική οικογένεια του Τσαλίκη δέχτηκαν τα φιλόξενα χώματα το χωριού Φαράκλα στη βόρεια Εύβοια. Εμαθε τα πρώτα γράμματα στο δημοτικό σχολείο του χωριού, τα οποία ήταν και τα τελευταία. Δεν συνέχισε ο γέροντας στο γυμνάσιο. Ο πατέρας του, ένεκεν της φτώχειας, τον έπαιρνε μαζί του στα κτίσματα, για να τον βοηθά. Το 1952 ο γέροντας πήγε στο Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ στη βόρεια Εύβοια, όπου έμεινε μέχρι την κοίμησή του.
Εκεί έζησε οσιακά και βάδισε στα ίχνη του Οσίου Δαυίδ. Πιστοί από την ευρύτερη περιοχή αλλά και από όλη την Ελλάδα, φανερά συγκινημένοι, επισκέπτονται καθημερινά τον τάφο του, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο της μονής, για να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν. Ο Αγιος Ιάκωβος Τσαλίκης, άλλωστε, θεωρείται ήδη προστάτης της περιοχής και τον τιμούσαν ως Αγιο εδώ και αρκετά χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου